Ik wil hier ook op de kaart!Facebookpagina Boeuf D'Or

Entrecote met kruidige champignons en gebakken aardappelen

 

INGREDIENTEN 2 personen


2 mooie entrecotes met vetrandje 
1 rode ui
250 gr verse kastanje champignons
4 dunne plakjes mager gerookt ontbijtspek
1 teentje knoflook, geperst
scheut droge rode Franse wijn
1 takje verse tijm, de blaadjes
vers gesnipperde peterselie
vers gemalen zwarte peper
zeezout
verse kruidenboter

 

Gebakken aardappels:

6 grote Pommes Gourmandine (iets kruimige kwaliteitsaardappel)
roomboter
klein vleugje vers gemalen zwarte peper
zeezout


 

De herfst is begonnen en we eten weer anders. Dit is een heerlijk, luxe maaltje voor in het weekend. Heerlijke gekruide gebakken paddenstoelen met entrecote en met gebakken aardappeltjes van uitmuntende kwaliteit. Echt een seizoens-bistro gerecht uit de Franse keuken. Niet veel werk, maar erg lekker en ook gezond.


Bereidingswijze

Laat de entrecote op kamertemperatuur komen. Kruid ze met peper en zeezout, laat even intrekken. Maak de kastanje champignons schoon, neem niet te grote en halveer ze. Snipper de plakjes dun gesneden ontbijtspek of bacon en snipper de rode ui. Bij bakken wordt deze zoet en pers teentje knoflook. Neem een klontje (ongeveer een eetlepel) verse kruidenboter, laat smelten, fruit ui en knoflook aan en voeg spek snippers toe. Voeg dan de paddenstoelen toe, de blaadjes van het takje tijm en bak ongeveer 6 minuten aan. Breng op smaak met peper en zout en strooi er gesnipperde peterselie overheen. Bak in enkele minuten om en om de entrecote's op heet vuur medium rare of kies ervoor om ze kort te grillen in de hete grillpan. Schil de aardappels, de Pomme Gourmandine, iets kruimig en erg geschikt om te bakken. Hij smaakt vol en romig en wordt mooi krokant bruin van buiten en zacht van binnen. Blancheer 10 minuten in kokend water met wat zeezout. Koel dan terug met koud kraanwater en snijd ze in niet te dunne plakjes. Flink echte roomboter in de pan en bak ze om en om mooi crispy en bruin. Breng ze op smaak met een vleugje zeezout en een snufje gemalen zwarte peper. Leg vlees op een voorverwarmd bord en doe er een klontje verse kruidenboter bovenop, schep de paddenstoelen er op, verdeel de aardappeltjes en smullen!

Serveertips

Serveer met een mooie bonte herfstsalade of een groente garnituurtje naar eigen keuze en drink er een mooi glas stevige droge rode wijn bij.